Festens konferencier: Lars Hedegaard

Folkefestens konferencier behøver nærmest ingen introduktion. Lars Hedegaard (71) er kendt – af mange frygtet – som uforfærdet fortaler for det frie ord og retten til at sige ubehagelige sandheder om islam, politisk korrekthed og andre af tidens problemer.

Som historiker og journalist har Lars Hedegaard forfattet og bidraget til en lang serie bøger og artikler. Han var oprindeligt på den politiske venstrefløj (SAP), men da han som redaktør på Information støttede Lars Villemoes’ afsløring af Blekingegadebanden, skiftede han politisk kurs.

Da islam for alvor kom på dagsordenen markered Lars Hedegaard som en skarp kritiker af islam, ofte baseret på historiske argumenter af en dybde, få var i stand til at følge. Det førte til at foreningen Dansk PEN, der egentlig skulle værne om forfatteres ytringsfrihed, ikke turde optage Lars Hedegaard i foreningen på grund af bogen I Krigens Hus, der handler om islam i Europa set fra et historisk perspektiv.

Som svar på denne udelukkelse stiftede Lars Hedegaard og en gruppe ligesindede Trykkefriheds-selskabet af 2004, som han indtil for nylig var formand og en meget synlig talsmand for. Han trådte tilbage som formand tidligere i år, men er stadig leder af Trykkefrihedsselskabets bogforlag.

Lars Hedegaard nægter dog at gå på pension, og har siden 2012 arbejdet på Dispatch International, et alternativ til de aviser, der diskret undlader at skrive ærligt om de problemer og udfordringer, vi står overfor i dag. Det førte formodentlig også til attentatforsøget i februar 2013, som han heldigvis overlevede uden en skramme.

Det er en fornøjelse og en ære at have så kendt og respekteret en person til at styre programmet på Mosbjerg Folkefest, og vi glæder os til Lars’ tørre humor, når han holder styr på dagens mange talere.